programiranje drona

Programiranje drona

Svi smo imali priliku da se negde sretnemo sa dronom. Neko je samo video neki koji proleće iznad naših glava, a neki su imali priliku i da se malo poigraju. Njihova ekspanzija i popularnost je dovela do toga da budu pristupačni i lako dostupni. I priznajemo, jeste zanimljivo igrati se sa njima.

Programiranje drona

Ali da li ste znali da je moguće programiranje drona? Neke kompanije su prepoznale ovu mogućnost i napravili edukativne dronove koji pomažu deci da uče programiranje i to naravno u više programskih jezika, od grafičkih kao što Scratch, pa do Python-a i Swift-a. Uz ove dronove se veoma lako uči jer imaju mnogo novih mogućnosti i taman dok ih sve isprobamo mi smo naučili neke nove funkcije za programiranje, a neke koje smo već znali smo dodatno isprobali i utvrdili.

Sem letenja ovi uređaji imaju ugrađene kamere pa možemo slikati i praviti video klipove, prepoznaju boje, mogu da se okreću u letu oko svih osa, a sve ovo programiranje drona čini mnogo zanimljivijim i uzbudljivijim jer svaki put možemo iznova smišljati nove operacije i radnje koje će dron izvršavati. Najveća mana im je baterija koja traje samo 12-13 minuta, pa ukoliko dron koristimo napolju moramo nositi rezervnu, ali dok radimo u učionici ni ovo nije problem jer se baterija dopuni taman dok mi napišemo novi kod i sve je uvek spremno za novo testiranje.

Dron je svakako veoma zanimljiva igračka i to ne samo za decu, u šta smo se i mi uverili. Ukoliko izaberemo model koji je baš predviđen za programiranje, onda taj dron postaje izuzetno dobar alat jer budi strast i želju kod svakog ko pokuša da ga isprogramira pa se od njega vemo teško odvajaju i odrasli i deca. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je danas sve teže privući pažnju dece i ubediti ih da pokušaju nešto novo, ovo je odlična varijanta za uvođenje dece u svet programiranja jer igrajući se neće ni primetiti da su zakoračili u nešto sasvim novo, u svet programiranja.

Kliknite na link programiranje i robotika i upoznajte se sa svim kursevima iz naše ponude

programiranje dronova
kurs programiranja dronova
Kurs programiranja drona za decu