knjige o programiranju za decu

Knjige o programiranju za decu

Ako ste se ikada pitali da li će knjige o programiranju za decu pomoći vašem detetu – tu nema dileme.

Hoće! i svakako će sasvim podržati sva znanja koja dete dobija na časovima koje pruža škola programiranja za decu.
Jer složićete se – teorija bez prakse nije potpuno znanje.

U daljem tekstu pisaćemo o prednostima i karakteristikama knjiga o programiranju. Knjige o programiranju za decu su sastavni deo nastave. Shodno tome, ukazaćemo i na znanja koja se mogu primeniti u školi programiranja za decu.

KNJIGE KOJE PROMOVIŠU NAUKU

 

Knjige koje decu ne plaše svojom ozbiljnošću i suvoparnim tonom nauke, zapravo ilustruju znanja i pomažu deci da bivaju samostalna.

Kada naslov knjige kaže – Nauči da programiraš to zapravo znači nauči da razmišljaš. Takođe, to dalje znači nauči da se snađeš u problemima logičke prirode, u problemima na papiru ili u učionici.

Škola programiranja za decu prenosi praksom znanja sa papira na svoje učenike.

knjige o programiranju za decu

Sve je više knjiga koje indirektno deci prikazuju i približavaju svet nauke, informatike ili matematike. Jedan od zanimljivh naslova je Ovo nije knjiga o matišu ili pak naslov Uništi ovu knjigu u ime nauke.

Obe knjige zvuče sasvim suprotno od očekivanog i dok vam neko ne signalizira da uzmete baš neki od ta dva naslova, mislili biste da je u pitanju šala.

A zapravo, kako prolazite zadatke u knjigama shvatate da dete zajedno sa vama ili nastavnikom usvaja znanja. Kardioda je na primer imenovana kao ljubav među krugovima dok je u knjizi Ova knjiga misli da si ti matematički genije jedan od zadataka – Čitaj misli pomoću matematike.

Razigrani zadaci i ciljevi koji su lako uočljivi u svakodnevnom životu jesu dugoročno primenljivi i služe deci da u praktičnom svetu primene svoje stečeno znanje.

NASLOVI O ROBOTICI ZA DECU

 

Prvo sa čime se susretne svako dete jesu kocke koje deca mogu da kontrolišu svojim prstima. Oni ih zagledaju, okreću, uklapaju jednu na drugu. U početku grade predmete koje idu u visinu, a sazrevanjem gradnja postaje kompleksna.

Već sa prvim kontaktom sa igračkom koja se kreće i njenom kontrolom deca dolaze na ideju da i svoju igračku koju su konstrisali od kocki možda mogu pokrenuti.
Sve vreme svojim konstruisanjem i svojom svešću da igračku od kocki mogu kontrolisati –  deca se bave robotikom.

O robotici knjige koje se mogu naći u Srbiji pružaju smenu raznih aktivnosti preko kojih će dete saznati sve o robotima i programima koji ih pokreću. Naučiće kako da pokrene igračku koju je sam napravio.

Napraviće joj osvetljenje i odrediće joj putanju, putem senzora igračka će znati kada da zaustavi kretanje ili kada da baci lopticu. Pisana reč udružena sa nastavom jeste pravi način da dete stekne trajno i dublje znanje.

Ovakvim knjigama se deca uvode u STEM način razmišljanja i povezivanja. Po američkoj statistici deca koja imaju udružena znanja iz nauke, tehnologije, inženjeringa i matematike kasnije kao odrasli lako nalaze poslove i rešavaju svoja pitanja egzistencije.

Naglasili bismo da je pored tehničkog znanja jako bitno da pojedinac čita i knjige koje nisu o programiranju i robotici.

Trebalo bi da se zanima za umetnosti kako bi kasnije razumevao svet i probleme mogao da reši na pravi način.

KNJIGE O PROGRAMSKIM JEZICIMA ZA DECU

 

Slika deteta ispred kompjutera svakako nije cilj nijednog roditelja. Zato je jako bitno deci dočarati svet programiranja na pravi način. Programiranje nije zanimljiva igrica, već je zanimljivije od toga.

Dete samo može osmisliti igricu i uključiti i svoje roditelje u njen pojavni svet. Programiranje igrica je korisno, igranje igrica sa merom je zabavno. Međutim, ove dve funkcije treba da se obavljaju na dva različita uređaja.

Ukoliko dete za kompjuterom stvara, biva kreativno i isprobava naučeno, onda ona slika deteta ispred kompjutera nije loša.

Knjige o programiranju za decu bukvalno ilustruju svaki deo onoga što sadrži internet, kompjuter kao i njihove načine rada. Pojam procesor označen je kao – kompjuterski mozak.

Pojam memorija je prikazana kao magacin pun fioka. Svaka fioka čuva podatke – a te podatke iznose mali vredni ,,čovečuljci’’. Zanimljivo je da knjige kreću uglavnom objašnjenjem pojma programiranje.

Skoro svaka definicija u svim knjigama kaže da je programiranje odgovor na određeno pitanje Ili zahtev. Što znači da svako pitanje mora biti ispisano određenim jezikom kako bi ga kompjuter razumeo.

NAJZANIMLJIVIJI NASLOVI:

 

Osnovni jezici koje škola programiranja predstavlja i čemu mlade polaznike podučava jesu programski jezici Skreč Junior, Skreč 2, Python. Knjige za decu o ovim programskim jezicima se nalaze u knjižarama širom Srbije. Ovo su neki od zanimljivih naslova:

– Kreativni centar – Kompjuter i programiranje
– Laguna – Nauči da programiraš, Maks Vejnrajt
– Laguna – 20 igrica koje možeš da napraviš u Skraču, Maks Vejnrajt,
– Kreativni centar – Programiranje za početnike na jeziku Skratch

Ni jedan čas nije suvoporno teoretisanje o programskog jeziku, već je svaka funkcija sprovedena u delo. Na časovima se sve ono što je zapisano u knjigama, zapravo realizuje.

Polaznik u školi dobija mogućnost da proba.U školi programiranja učenici isprobavaju sve o čemu uče i sve što je u knjigama napisano.
Pred sobom imaju računare koje ih nenametljivo vode do sveta programiranja.

Edukatori prenose svoje znanje kroz jasne lekcije, pitanja i zadatke. Bez zadataka, nema provere naučenog. A sve vreme dete ima utisak da se igra.

Svaka igra je novo saznanje i ono što je najbitnije dete sa lakoćom usvaja novine.

Često se čuje među roditeljima komentar kako je previše ambiciozno voditi decu na časove programiranja ili pak kupovati im knjige o programiranju. Međutim, ovakvo ulaganje u svoje dete nije ambiciozno već je u skladu sa vremenom.

Odluka roditelja bi trebalo da prati volju deteta.  Roditelji ne treba da budu ambiciozni. Oni samo treba da žele da njihovo dete kvalitetno, sa drugarima provode svoje vreme učeći osnove programiranja.

Škola programiranja za decu je mesto koje okuplja decu oko iste ideje. A njihove ideje mogu promeniti svet.

Kliknite na link programiranje i robotika i upoznajte se sa svim kursevima iz naše ponude.