Crtačke tehnike

Časovi crtanja će vam pokazati da je nemoguće dati apsolutne metode i uputstva za nastanak crteža i samo crtanje uopšte.  Crtež se izrađuje opažanjem, radom i razmišljanjem. Nije reč o veštini odvojenoj od iskustva i ideja. Kao i govor, crtanje se uči i koristi za izražavanje misli i osećaja. Ipak, crtanje nije filozofija niti njen prikaz. Ono je ideja sama, izražena u obliku crteža jer se ne može izraziti na drugi način. Crtež nije racionalan, poput matematike ili logike, ali poseduje osnovno načelo, a to načelo je razlog zbog kojeg je napravljen. Časovi crtanja će vas provesti kroz brojne načine na koje svoje zamisli, opažanja i osećaje možete razumeti i izraziti.

Različiti načini posmatranja i razumevanja onog što posmatramo jednako su važni kao i sam čin stvaranja crteža. Na časovima crtanja posmatraćete mrtvu prirodu kroz prostor, oblik, teksturu, svetlo, što će vam olakšati izražavanje ideja i opažanja. Možete izabrati motiv iz vaše okoline, ono šta se vama čini zanimljivim za crtanje. Vaš zadatak je da motiv koji izaberete nacrtate na malom formatu papira tehnikama koje slede. Cilj časova crtanja je sprečavanje kopiranja onoga što vidite i pomoć da crtež shvatite kao izraz ili metaforu onoga što vidite.

Časovi crtanja – crtež grafitnom olovkom

Na časovima crtanja najčešće se za crtež olovkom koriste različiti papiri; zavisno od karaktera olovke i načina rada u obzir dolaze različite vrste papira, od strukturiranih do glatkih. Olovka je efektna i na toniranom papiru, često se i naknadno tonira akvarelnom bojom. Kao pomoćni crtačkii materijal, olovku možemo koristiti na svim vrstama klasičnih i modernih podloga.

Savremena olovka je crtaći materijal napravljen od drveta u koje je umetnuta mina tj. uložak od grafita koji je pomešan sa glinom. Pored grafita i fino prerađene gline, grafitna mina sadrži još razna sredstva za impregnaciju i malo vode. Za sam kvalitet od bitnog je značaja količina komponenti i način proizvodnje. Danas najpoznatije firme za izradu olovaka su Staedtler i Faber-Castell. Različitim odnosima količina gline i grafita, pečenjem na specifičnoj temperaturi u odgovarajućem trajanju, dobijaju se različiti stepeni tvrdoće olovke. Oznake H,B,F dolaze od početnih slova engleskih rečihard, black, firm, u prevodu- čvrst, crn, trajan. Najteži je čist linearni crtež, jer umetnik mora da redukuje i boju i ton i teksturu. Najvažniji element crtanja olovkom je skala intenziteta poteza. Intezitet poteza zavisi od tipa olovke. Meke olovke su dobre za brzi crtež – kroki, skicu, senčenje, a tvrde za precizan studiozan, arhitektonski crtež. Uvek je efektno kombinovanje različitih tipova olovaka.