casovi programiranja za decu

Časovi programiranja za decu – Zašto je važno da deca nauče kako da programiraju

Časovi programiranja pomažu deci da bolje upoznaju i razumeju računar i osnove programiranja. Takođe ih uče kako inženjeri koriste matematiku da bi rešili probleme na logičan i kreativan način. To je važan razlog zašto deca treba da pohađaju časove programiranja i tako da nauče veštine dok su mala.

Sposobnost rešavanja problema je osobina koja je korisna u životu uopšte. Svi želimo da naša deca postanu odlična u rešavanju problema kako bi mogla da prevaziđu bilo kakve probleme sa kojima se suočavaju. Učenje programiranja pruža deci šansu da nauče ovu vrstu veštine dok su mala i to im može pomoći na putu u životu.

 

Časovi programiranja pružaju deci izazov i pomažu im da razviju otpornost

Na časovima programiranja, sem učenja koda, deca razvijaju sposobnost da posle neuspeha nastavljaju da rade, uče da neuspeh nije nužno loša stvar već često može biti i nešto pozitivno. Ovo je jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg deca treba da pohađaju časove programiranja, jer će brzo naučiti da “ispravljanje grešaka” nekad predstavlja pola zabave. Kada ne uspete i pokušate ponovo, možete naučiti na svojim greškama. Programiranje omugaćava deci da pokušaju ponovo sve dok ne dobiju rezultat koji traže.

 

Programiranje uči decu kako da misle

Učenje programiranja uči decu kako da razmisljaju. Računarsko programiranje nije samo učenje načina unosa linija koda. Više se radi o učenju dece kako da drugačije razmišljaju. Da bimogao efikasno da programira, programmer mora da koristi logičko razmišljanje. Mora biti u stanju da sagleda veliki problem I da ga razdeli na manje delove kako bi ga lakše rešio. To se naziva dekompozicija I jedna je od ključnih karakteristika računarskog razmišljanja.

Deca kod učenja moraju uzeti nejasnu ideju i da iskoriste svoju kreativnost kako bi je pretvorili u nešto efikasno. Ako prvo rešenje ne uspe, pokušajte sa drugim. Ako ni drugo ne uspe, pokušaće ponovo dok problem ne bude rešen. Programiranje pomaže u razvoju ovog načina razmišljanja, a ovaj način razmišljanja je veoma važan u životu.

 

Dete širi svoju kreativnost kad nauči kako da programira

Programiranje je važno naučiti jer ono uči decu da eksperimentišu i daje im samopuzdanje za kreativnost. Oni na časovima programiranja imaju priliku da dizjaniraju nešto što je u potpunosti njihovo. Deca napreduju od povratnih informacija koje dobijajući stvarajući nešto što vole. Baš kao što uče jezik ili sviraju muzički instrument, deci je potrebna motivacija.

Pošto je programiranje lako pokupiti, naročito za decu, samopouzdanje dolazi lako. Kada deca nauče kako se programira, to im daje priliku da budu sigurni i nešto naprave na zabavan i uzbudljiv način.

 

Kompjutersko programiranje je budućnost

Kada pogledate kako se svet razvija, programiranje je izuzetno korisna veština koju treba da posedujete. Sve je veći broj preduzeća koja se oslanjaju na računarski kod, a ne samo na one u tehnološkom sektoru. Dete koje nauči kako da programira imaće prednost u životu s više mogućnosti zapošljavanja koje im je u budućnosti dostupno, bez obzira u koju se industriju odlučili upisati bilo da je u tehnološkom sektoru, finansijama, maloprodaji, zdravstvu ili drugom. Ovo je važan razlog zašto se programiarnje treba naučiti u školama.

 

Postoji nedostatak veština u softverskoj industriji

Iskusni kompjuterski programeri su izuzetno trženi i s napretkom tehnologije svakim danom se pojavljuju sve veće mogućnosti za karijeru. Zaposleni koji mogu da kodiraju su budućnost i veoma traženi u bilo kojoj industriji. Pošto je teško doći do kvalifikovanih računarskih programera, njihove plate mogu biti na visokom nivou. Ako deca u mladosti nauče da kodiraju, njihovo iskustvo počinje veoma rano i veća je verovatnoća da će odrasti sa interesovanjem za softversku industriju, što će doprineti našoj budućnosti.

Kodiranje pomaže deci da nauče kako da se zabave matematikom

Programiranje je jezik matematike. Zamislite da se programiranje uči u svakoj školi? Učenje za programiranje uključuje mnoge veštine, uključujući organizovanje i analizu podataka. Deca mogu da rastu svoje matematičke veštine tokom programiranja, a da to i ne shvate. Korišćenje njihovih logika i veština izračunavanja dok stvaraju nešto svoje, matematiku mogu učiniti privlačnijom i zabavnijom.

 

Kodiranje je učenje dok se zabavljate

Ako želite svom detetu pružiti nešto ugodno da radi, što će takođe biti edukativno i pomoći mu da nauči, časovi programiranja mogu biti savršen poklon. Možete čitati o razlozima zbog kojih je kodiranje važno, ali jedan od glavnih je da im pružite izazov dok se zabavljaju! Deca će naučiti razne veštine i uz vežbu steći neke važne veštine koje će im pomoći kroz ceo život, a ako mogu sve to da rade zabavljajući se, zašto ne?