Crtanje – 10 razloga da ohrabrite dete da crta

Crtanje je mnogo više od zabave. Ovih 10 razloga će objasniti zašto je crtanje sa olovkom i papirom ključni element u razvoju dece.

Zašto su časovi crtanja dobri za decu

1. Novije tehnologije – Crtanje je među najranijim i najvažnijim aktivnostima za decu. Međutim, danas imamo puno novih tehnologija koje su više “point-and-touch” od stvarnog crtanja, a ovo bi mogao biti veliki nedostatak za decu.

2. Izraz – Crtanje omogućava vašoj deci da se bolje samoizražavaju. Naša deca su kao sunđeri i oni upijaju sve čemu su izloženi. Od sluha, gledanja, preko dodira do mirisa, oni apsorbuju sve. Crtež je važan deo u razvoju njihovog izraza. Postoje stvari u životu deteta koje se ne mogu uvek pravilno objasniti riečima. Ovde im crtanje daje način da izraze ono što osećaju. Kada crtaju, oni imaju ceo spekta boja kojima mogu pokazati svoje raspoloženje i razne oblike i predmete kako bi naglasili taj izraz. To je takođe način da povećaju svoju emocionalnu inteligenciju.

3. Rešavanje problema – Um deteta je uvek na velikoj brzini dok se bave crtanjem. Oni stalno pokušavaju da urade zadatke poput povezivanja glave psa sa telom ili da ptica izgleda kao da leti. Oni uče raspoloženja boje i kako da ih primene.

4. Samopuzdanje – Kada pohvalite sliku koju je dete stvorilo dete stiče samopouzdanje. Oni saznaju da nagrada pozitivne pohvale dolazi zbog završetka slike. To povećava njihovo samopouzdanje.

5. Vezivanje – Kada završe sliku, neizbežno dolaze da vam pokažu uz uzbuđeno “Vidi!” Kad god vaše dete prikazuje svoje umetničko delo, proučite je nekoliko minuta pre nego što date odobrenje. To vaše odobrenje čini istinitijim i daje im pravi osećaj ispunjenja. Pitajte ih za priču koja stoji iza njega i zašto su nacrtali ono što su nacrtali. Podstaknite njihovu kreativnost.

6. Motoričke veštine – Kada dete crta, poboljšava motoričke vještine. Kada beba ima samo godinu dana, možete da joj date krejon i neki papir i počeće da švrlja. Pokrenite decu ranije, čak i ako to znači da ih hvatate za ruku i pomažete im da kreiraju oblike. U krajnjem slučaju, dete će se razvijati dok ne bude sposobno da samo uradi zadatak i nikada neće zaboraviti šta ste ih naučili. Odlično je za razvoj koordinacije ruku i očiju. Ovo ide još dublje u tome što im pomaže da nauče da kontrolišu i balansiraju šolju vode, koriste makaze, zakopčavaju svoje košulje, pišu ili uče da sviraju neki instrument.

7. Koncentracija – crtanje pomaže vašem detetu da uči da se koncentriše. Kada crtaju, postoje tihi trenuci gde postoje samo oni, olovka i papir. Takve trenuci ih uče fokusu. Oni uče da održavaju svoj fokus bez obzira na buku i distrakcije. Ovo je veoma važna veština. Njihova pažnja se povećava, što je ključni element za njih kasnije u životu. Toliko dece danas ima problema sa obraćanjem pažnje. Razumem da neki imaju svoje razloge, ali je crtanje nešto što može pomoći deci sa fokusom ako počnu dovoljno rano.

8. Mašta – Crtanje aktivira maštu kod dece. Kao što je citirao Džordan Bernard Šou, “Mašta je početak stvaranja”. Svaki put kad dete crta, angažuje svoju maštu i kreativnost. Oni plivaju kroz svoje umove. Kao odrasli vidimo kako su ljudi sa najvećom kreativnošću i maštom najuspešniji. Mogućnost stvaranja od ideja je moćna veština.

9. Priprema za život – crtanje decu priprema za školu. Pripremi ih za učenje. Crtež je čvrsta osnova iz koje potiču apstraktna misao i logičko razmišljanje. Uključuje linije, oblike, tačke, objekte i simbole koji čine svet u kome živimo. Slova simbolizuju zvukove, brojevi simbolizuju matematiku, a figure i slike simbolizuju ideje.

10. Izvor radosti i motivacije – Da li se sećate kako ste se osećali poslednji put kada ste crtali? Kladim se da ste se smejali čak i ako niste primetili. To je u osnovi srećna i prijatna vežba. Ono čini da se osećamo dobro. Crtanje nas motiviše da postignemo i potražimo radost u našim životima, što ga čini vriednim za život. Sve ove koristi od crtanja su “starosno neutralne”.

Kada je reč o razvoju deteta, crtež je super-moćan alat. Ima ogroman uticaj na motoričke veštine, maštu, društvene veštine, komunikaciju i izražavanje, funkcije leve i desne hemisfere mozga i mnoštvo drugih aktivnosti i sposobnosti koje će uticati na decu dok se suočavaju sa izazovima pred sobom u životu. Ohrabrite svoju decu da crtaju i ohrabrujete ih da uspeju u životu.